Nieuws

Taart eten en script doornemen, Theaterschool start repetities 'Jongen in gestreepte pyjama'

Tineke Bos Weekendkrant

SASSENHEIM - Theaterschool Teylingen startte afgelopen maandagavond met de repetities van 'Jongen in Gestreepte Pyjama', die het al een keer eerder op de planken bracht. De voorstelling over de zoon van een Duitse militair die in een concentratiekamp vriendschap sluit met een joodse jongen wordt gespeeld in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid.

 

Aan de start van de repetities was door initiatiefnemers Patrick de Ridder en Annemieke van der Ploeg een 'taartmoment' verbonden. Maar in het atelier van de theaterschool in Sassenheim werd door de cast en leiding niet alleen taart gegeten, maar ook voor het eerst het script doorgenomen.

Het is alweer twee jaar geleden dat Theaterschool Teylingen deze productie ten tonele bracht, een voorstelling die bij velen een diepe indruk heeft achtergelaten. De cast is voor een deel nieuw; de rol van de twee jongens over wie het verhaal gaat wordt gespeeld door nieuwe spelers, de jongste van de theaterschool. Dat zijn vier jongens van rond de tien jaar, die om beurten de rol spelen van Bruno, de zoon van een hoge Duitse militair en Shmuel, een Joodse jongen die naast Bruno woont, in het concentratiekamp. Ze sluiten vriendschap, maar het loopt niet goed af. De afloop laat zich raden, maar wordt niet getoond. Het stuk bevat een dringende boodschap: laat zoiets verschrikkelijks nooit meer gebeuren.

"Herdenken kan alleen als we niet vergeten", werd duidelijk gemaakt toen als voorproefje al een indringend deel van de voorstelling gespeeld werd tijdens de onthulling van het Holocaustmonument Levenslicht in Teylingen. Van der Ploeg vertelt dat de jonge spelers het ondanks het zware onderwerp prachtig vinden om dit stuk te spelen: "Het is een bijzondere ervaring en een verrijking voor hen; natuurlijk zorgen we voor de nodige begeleiding, vragen worden beantwoord en het is belangrijk dat ze zich vertrouwd en veilig voelen bij ons en bij elkaar. Op 1 maart gaan we met z'n allen naar Vught, rondkijken in het voormalige kamp en praten over wat daar gebeurd is. De jongens die vorige keer Bruno en Shmuel speelden, zijn nu te groot voor die rol. Maar ze wilden enorm graag weer meespelen, dus dat doen ze nu in een andere rol."

Over de eerdere voorstelling: "We hadden niet verwacht dat het stuk overal zo'n impact zou hebben. Nu we het weer brengen, willen we het juist ook voor middelbare schoolleerlingen spelen. Op de scholen wordt, zeker dit jaar, gesproken over de oorlog en de Jodenvervolging. Sommigen hebben het boek van John Boyne gelezen en het verhaal laat eigenlijk altijd een diepe indruk achter. De gemeente steunt ons hierin, we hopen dat het stuk kan bijdragen aan meer begrip bij de jongere generatie."

Naast de scholen wordt het stuk op 2 en 3 mei ook gespeeld in 't Onderdak in Sassenheim. Van der Ploeg: "Dan is het wel vakantie, maar we hopen toch dat er veel jongeren komen."