Nieuws

'Theatertour op afstand'

De Teylinger

Om een steentje bij te dragen in deze moeilijke tijd, heeft Theaterschool Teylingen een gratis optreden samengesteld om met name mensen die wonen en werken in zorginstellingen in de Duin- en Bollenstreek en Leiden en omgeving een hart onder de riem te steken. 

 

“Theatertour op afstand” 

De coronacrisis houdt ons al weken in zijn greep. Iedereen probeert gezond te blijven of te worden, maar eerlijk is eerlijk: door de beperking van onze mobiliteit en vrijheid is het soms lastig optimistisch en positief te blijven. Mensen voelen zich gestrest door deze onzekere tijd, waarin balans ver te zoeken is. Alle sociale contacten vinden plaats op veilige afstand en voor chronisch zieken en ouderen leidt de coronacrisis zelfs tot (meer) eenzaamheid. Kort na het uitbreken van de coronacrisis kreeg Theaterschool Teylingen de vraag of zij een optreden zou kunnen verzorgen om de bewoners en medewerkers van verzorgingshuis St. Jeroen een hart onder de riem te steken. Dit idee paste goed bij de doelstelling van de Stichting: theater laagdrempelig toegankelijk maken voor deelnemers en publiek. Binnen een week creëerde Patrick Norman de Ridder, het creatieve brein van de theaterschool, samen met twee ervaren leerlingen, Manon Verbaan en Scott Engelen, een geheel nieuwe gevarieerde voorstelling met de naam “Ik Heb je Lief”.

 

Corona-proof 

Patrick, Manon en Scott spraken met elkaar af dat zij buiten hun eigen gezin helemaal geen contacten met andere personen zouden hebben, teneinde het risico van coronabesmetting tot een minimum te beperken. Om de voorstelling verder te kunnen professionaliseren zijn zij dagelijks te vinden in ons atelier in Sassenheim. Hier is ook een werkplek gecreëerd voor de schoolactiviteiten van Scott en Manon. Scott zit in het 5e jaar VWO op het Rijnlands Lyceum in Sassenheim en Manon studeert Bio-Farmaceutische Wetenschappen in Leiden. Zij delen dezelfde passie: theater. Dat blijft niet bij een liedje zingen en een dansje doen in mooie kostuums. Het is hard werken. Alle voorbereidingen doen zij zelf, en dat moet ook gezien de maatregelen rondom het COVID-19 virus. Van het goed afstemmen van praktische zaken met betreffende zorginstellingen tot het opbouwen en afbreken van het geluid, decor, kostuums en het vervoer ervan. “Maar van hard werken ga je niet dood”, aldus het trio. “Wat wij teweegbrengen met dit project is heel bevredigend en wij zijn ontzettend dankbaar dit te kunnen en mogen doen.” 

 

Grote vlucht 

Na het eerste optreden op 25 maart jl. nam het project al snel een grote vlucht, doordat ervaringen op o.a. sociaal media werden gedeeld. Inmiddels zijn er ruim 50 voorstellingen gespeeld. En er staan al meer dan 20 voorstellingen in de planning. Het eind is zeker nog niet in zicht. De behoefte aan een beetje afleiding is groot. De reacties zijn ontzettend enthousiast en hartverwarmend. Optredens vinden voornamelijk buiten plaats. Dat heeft als risico dat bij slecht weer de voorstelling niet mogelijk is. De kostuums en apparatuur zijn niet goed bestand tegen regen. Gelukkig is het weer de afgelopen weken meestal goed, en zijn er nauwelijks nog voorstellingen verhinderd geweest. Als regen roet in het eten gooit, dan wordt een andere datum afgesproken. De voorstellingen worden niet publiekelijk aangekondigd om toeloop van publiek te voorkomen. 

 

Geweldige support

Het project wordt sociaal-maatschappelijk breed gedragen en dat is een geweldige ervaring. Lokale ondernemers leveren fantastische support in de vorm van vervoer, internetverbinding, visuele reclame en andere materialen. Fonds 1818, Zorg en Zekerheid en het Jacoba van Beierenfonds Teylingen ondersteunen dit project met een financiële bijdrage. Theaterschool Teylingen zal met deze donaties “Theatertour op afstand” zo lang mogelijk in de lucht proberen te houden, om zo bij te dragen aan een beetje ‘geluk’ tijdens deze coronacrisis. Gezien de reeds geplande optredens en de nog steeds binnenkomende nieuwe verzoeken zullen we naar verwachting nog zeker enkele maanden met het project aan de slag zijn.

 

Anderhalvemetersamenleving 

Voor onze eigen leerlingen verzorgen wij intussen de reguliere lessen iedere week online. Ook hierin is het trio zeer betrokken. Inmiddels krijgt dit al behoorlijk vorm en verlopen de lessen soepel en met veel humor. Dat biedt in elk geval een mooie afleiding voor de deelnemers in deze 'saaie' tijd. Hopelijk kunnen we op korte termijn weer echte lessen gaan geven met inachtneming van de 1,5-meter regels. Iedereen kijkt daar enorm naar uit, ofschoon we ons realiseren dat dit nog een hele uitdaging gaat zijn. Deze moeilijke tijd dwingt ons innovatieve ideeën te ontwikkelen. Dat vergt veel voorbereidingstijd, is spannend en uitdagend, en vraagt vooral moed. Het is een noodzaak, omdat deze cultuurvorm, net als sport, daadwerkelijk een belangrijke bijdrage levert aan ons welzijn. 

 

Interesse 

Patrick, Manon en Scott hebben, naast alle optredens, ook al weer een nieuw programma  gemaakt, met de titel “Halsoverkop”. Op aanvraag en voor zover er praktisch mogelijkheden zijn, is Stichting Theaterschool Teylingen graag bereid om meer voorstellingen te geven. Mocht u interesse hebben, dan kunt u een e-mail sturen naar info@theaterschoolteylingen.nl.