Nieuws

'Theatertour op Afstand' genomineerd voor Teylinger Prijs

De Teylinger

TEYLINGEN - Voor de tweede ronde van de Teylinger Prijs zijn er in totaal zes genomineerden: De Paraplu, 'Theatertour op Afstand' van Theaterschool Teylingen, de modernisering van Spelewey, Stichting Kookkracht, het project 'Opdat wij niet vergeten' van Historische Kring Voorhout, en de instandhouding van de Molen van Speelman.De twee winnaars worden deze en volgende week bekend gemaakt.

 

De gemeente Teylingen kent jaarlijks prijzen toe aan projecten of activiteiten door vrijwilligers. Een van de twee winnaars maakt in december nog kans op de Teylinger Trofee en het daaraan verbonden geldbedrag van 1000 euro.

 

Bij stichting Paraplu Voorhout draait alles om een winkel met een missie. De winkel in de Herenstraat wordt gerund door ruim veertig vrijwilligers en heeft een ruim assortiment met producten van lokale ondernemers, instellingen en particulieren. Daarnaast worden er ook tweedehands spullen verkocht. De gezellige koffietafel is een belangrijk onderdeel van de winkelformule. Hier treffen vrijwilligers en klanten elkaar voor een praatje. De opbrengst van de winkel gaat elk jaar naar een goed doel.

 

'Theatertour of Afstand' is een project van de Theaterschool Teylingen. Tijdens de eerste lockdown hebben hun vrijwilligers zich ingespannen om voorstellingen met musicalzang in de buitenlucht te geven. Ze deden dat bij locaties waar mensen niet meer naar buiten konden of bezoek konden ontvangen. Na de lockdown zijn zij doorgegaan met het geven van deze voorstellingen, nog steeds op afstand en nu ook binnen.

 

SJJV heeft het voormalig jongerencentrum Spelewey in Voorhout gemoderniseerd. Hierdoor is het centrum voor veel meer doelgroepen een fijne ontmoetings- en activiteitenplek geworden. De vrijwilligers willen graag jong en oud in de eigen buurt verbinden, bijvoorbeeld door samen te koken in de gloednieuwe keuken.

 

Stichting Kookkracht ondersteunt Syrische vrouwen die als vluchteling hier gekomen zijn bij hun integratie in Teylingen. De vrouwen verzorgen via Kookkracht catering op locaties. Zij krijgen bovendien een interne opleiding die hen helpt door te stromen naar regulier werk. Doordat zij op locatie werken, ontstaat verbinding tussen culturen. Dit helpt de vrouwen bij het leren van de Nederlandse taal, en ook vinden ze op deze manier beter hun weg in de samenleving.

 

De Historische Kring Voorhout heeft in het kader van 75 jaar bevrijding het boekje 'Opdat wij niet vergeten' samengesteld met verhalen van Voorhoutse oorlogsslachtoffers. Alle huishoudens in Voorhout hebben een exemplaar ontvangen. Om de verhalen verder onder de aandacht te brengen, geeft de Historische Kring gastlessen op scholen.

 

De Molen van Speelman in Sassenheim is genomineerd omdat de betrokken vrijwilligers zich jarenlang hebben ingespannen om de molen te restaureren en in stand te houden. De molen is daardoor een markante plek in Sassenheim geworden, die plaats biedt aan allerlei activiteiten en feesten.

 

TEYLINGER TROFEE

Een van de twee winnaars maakt kans op de Teylinger Trofee, met een geldbedrag van 1000 euro. De jury bepaalt de winnaar van de Trofee; via een publiekspoll, die begin november van start gaat, kunnen inwoners meestemmen. In december is de officiële uitreiking van de trofee door wethouder Arno van Kempen. Op www.welzijnteylingen.nl staan alle filmpjes over alle genomineerden (Kijk bij Laatste Nieuws/Teylinger Prijs).

 

https://www.welzijnteylingen.nl/paginas/189/Laatste%20Nieuws%20Teylinger%20Prijs%202020