Nieuws

Lijsttrekkers op werkbezoek bij Theaterschool Teylingen

Annemieke van der Ploeg

SASSENHEIM, 15 maart 2022 – Lijsttrekkers van de diverse politieke partijen in Teylingen brachten vrijdag samen met burgemeester Breuer een bezoek aan de Theaterschool Teylingen in Sassenheim. Ze kregen daar de boodschap mee dat kunst en cultuur op de politieke agenda moeten blijven staan.

 

Annemieke van der Ploeg, bestuurslid van en docent aan de Theaterschool Teylingen begon de rondleiding met een uitleg over het belang van culturele broedplekken zoals de theaterschool, waar iedereen zichzelf kan ontplooien. Niet alleen op artistiek vlak, maar ook op het gebied van vrijwilligerswerk.

 

Kunst en Cultuur is in de gemeente Teylingen lange tijd een ondergeschoven kindje geweest, aldus Van der Ploeg. “Zeker in vergelijking met omringende gemeenten. Maar de recente Kunst- en Cultuurnota omschrijft dit klip en klaar: Cultuur raakt alles. Hiermee toont de gemeente de wil om het belang in te zien van kunst en cultuur voor de samenleving. Iets waarop gemeenten zelf invloed willen uitoefenen met eigen beleid, maar het is ook het eerste waar gemeenten op moeten bezuinigen. Is er een passende begroting om de woorden in de Cultuurnota om te zetten in daden? Dat vraag ik mij af”, zo zegt zij.

 

Verenigingen en stichtingen die zich met kunst- en cultuur bezighouden moeten huur betalen voor het gebruik van accommodaties die direct of indirect eigendom zijn van de gemeente. Dit is anders voor bijvoorbeeld sportverenigingen, die alleen onderhoud en energie zelf betalen. Dit is een opmerkelijk onderscheid, vindt Van der Ploeg. “Een gemeentelijke keuze. Er spreekt uit dat sport belangrijker is dan kunst- en cultuur. De Cultuurnota doet geloven dat de gemeente het belang van cultuurbeoefening ook ziet en zich daarvoor wil inzetten. Er is voor het opstellen en uitvoeren van de nota een jaarlijks bedrag van 40.000 euro begroot. Ik ben zeer benieuwd hoe de toewijzing van financiële steun gaat plaatsvinden, maar het absolute bedrag is nogal karig in mijn ogen. De nota bevat nauwelijks onderbouwing van de financierbaarheid van de plannen.”

 

Hoeveel aandacht kunst- en cultuur van het aanstaande college krijgt is nog de vraag. Maar de lijsttrekkers waren in elk geval onder de indruk van het inspirerende theateratelier in Sassenheim. Het voormalige pand van vleesverwerkingsbedrijf Van der Mey is door vrijwilligersomgebouwd tot een waar “productiehuis” waar dit voorjaar de eerste voorstellingen worden gehouden.

 

Bestuurslid en docent Patrick Norman de Ridder vervolgde de rondleiding voor de gastenen trakteerde het bezoek samen met twee leerlingen van de theaterschool op een voorstelling en aansluitend een gezellig eetmoment met live muziek van bestuurslid Elly Pellekoorn. De Theaterschool laat zien dat vanuit passie heel veel te bereiken is met relatief beperkte middelen.“Durf te dromen en denk groot”, gaf Van der Ploeg de aanwezigen mee.